Rimfrost Produksjoner

Utvik Senior – under utvikling

by Nina Wester / Rimfrost produksjoner

Formiddagen 17. februar 1978 forlot fiskefartøyet Utvik Senior Steinfjorden i Berg kommune på Senja med 9 mann om bord. Fartøyet hadde kurs for fiskefeltet Stordjupta. På grunn av dårlig vær returnerte Utvik Senior med kurs for det lokale fiskemottaket i Steinfjord, men båten kommer aldri frem. Morgenen etter ble det funnet vrakgods fra fartøyet. Utvik Senior hadde forlist. Ingen i mannskapet ble funnet etter ulykken.

I 1979 konkluderte en statlig oppnevnt havarikommisjon med at Utvik Senior hadde gått i “fallene”; en rekke undersjøiske skjær utenfor Senja, og at forliset skyldes feilnavigering. Basert på vrakrester, værforhold og fagkunnskap var pårørende og lokale fiskere uenige. De mente at båten hadde blitt påkjørt av et ukjent fartøy på åpent hav. På slutten av 70-tallet var den kalde krigen på sitt kaldeste, og daglig ble det observert spionskip og ubåter langs kysten i Nord-Norge.

I 2002 ble motor og båt funnet på åpent hav. Letingen var et resultat av personlig engasjement fra de pårørende og NRK Brennpunkt. Vraket hadde tydelige tegn på en kollisjon. Våren 2004 konkluderte en ny havarikommisjon med «en kollisjon med et annet fartøy som den sannsynligste årsaken til Utvik Senior sitt forlis».

26 år etter forliset fikk folket på yttersiden av Senja rett. Spørsmålene gjenstår likevel:

Hvorfor konkluderte den første kommisjonen som den gjorde? Var det av mangel på kunnskap eller en planlagt strategi?

Rimfrost produksjoner og Nina Wester jobber med sceneteksten Utvik Senior med utgangspunkt i boka Forlis (2009) av Alf R. Jakobsen. Prosjektet skal henvende seg mot ungdom, unge voksne og voksne.

Tre skuespillere og et mannskor skal gjenfortelle historien og stille spørsmål ved hvorfor historien ble som den ble. «Utvik Senior» er kystfolkets historie, og forestillingen skal kunne spilles på turné i samfunnshus, gymsaler og kulturhus.

Prosjektet er under utvikling, med forventet premiere 2021. For mer informasjon, ta kontakt med produsent Siri Børs-Lind (siri.bl@gmail.com).

 

Foto: Stein Bjørn (under Scenetekstivalen 2018) og Nrk.no

Utvik Senior – under utvikling

2021

Infoadd

  In-house production

  Target Group Young adults

Contributors add

 • DramatikerNina Wester

 • RegissørNina Wester

 • Komponist/LyddesignerBenjamin Mørk

 • Scenograf/KostymedesignerMari Lotherington

 • SkuespillerJonas Delerud

 • SkuespillerAlexander Rindestu

 • SkuespillerKristine Myhre Tunheim

 • DramaturgKristin Bjørn

 • ProdusentSiri Børs-Lind

 • ProsjektlederKristine Myhre Tunheim

 • IdéAlexander Rindestu

Support

Rimfrost produksjoner står bak prosjektet. Prosjektet er ellers støttet av Hålogaland Teater, Festspillene i Nord-Norge, Norsk Kulturråd, Spenn.no, Fond for lyd og bilde og Norsk Komponistfond. Forprosjektet ble støttet av Fritt Ord, Ferske Scener/Dramatikkens hus, Dramatikkens hus - skrivestøtte, Hålogaland Teater, Rådstua Teaterhus og RadArt.