Rimfrost Produksjoner

Utvik Senior – under utvikling

av Nina Wester / Rimfrost produksjoner

Bilde av Utvik Senior – under utvikling
Bilde av Utvik Senior – under utvikling
Bilde av Utvik Senior – under utvikling
Bilde av Utvik Senior – under utvikling
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Formiddagen 17. februar 1978 forlot fiskefartøyet Utvik Senior Steinfjorden i Berg kommune på Senja med 9 mann om bord. Fartøyet hadde kurs for fiskefeltet Stordjupta. På grunn av dårlig vær returnerte Utvik Senior på kvelden med kurs for det lokale fiskemottaket i Steinfjord, men båten kommer aldri frem. Fartøyet meldes savnet og morgenen etter ble det funnet vrakgods fra fartøyet. Utvik Senior hadde forlist. Ingen i mannskapet ble funnet etter ulykken.

Havarikommisjonen fant ingen av de større delene fra fartøyet, men konkluderte likevel i 1979 med at Utvik Senior hadde kjørt på grunn. Basert på vrakrester, værforhold og fagkunnskap var pårørende og lokale fiskere uenige. De mente at båten hadde blitt påkjørt av et ukjent fartøy på åpent hav.

I 2002 ble motor og båt funnet på åpent hav. Letingen var et resultat av personlig engasjement fra de pårørende og NRK Brennpunkt. Vraket hadde tydelige tegn på en kollisjon. Motoren sto i full revers og det var ukjent lakk på vrakrestene.

26 år etter forliset fikk fagfolket på yttersiden av Senja rett. Spørsmålene gjenstår likevel:

Hvorfor konkluderte den første kommisjonen som den gjorde? Hvorfor fulgte de ikke sporet med det militære fartøyet? Hvorfor påsto de i 1979 at det er urent farvann der det ikke var det? Hvem tok valget om å ikke fortelle, og hvorfor? Var det for å beskytte et folk? Et system? Seg selv? Var det av uvitenhet eller en planlagt strategi

Rimfrost produksjoner og Nina Wester jobber med sceneteksten Utvik Senior som henvender seg mot unge voksne og voksne. Historien om fiskebåten og enkeltmenneskets rolle i et storpolitisk spill og om hvordan 9 unge menn ble ofret for å beskytte storsamfunnet. En fortelling fra virkeligheten om myter, kald krig og hvem som har rett til sannheten.

På scenen møter man tre skuespillere, elektronikamusiker Benjamin Mørk og et mannskor. Sammen forteller de historien om Utvik Senior.

Prosjektet er under utvikling og forventet premiere blir i 2021. For mer informasjon, ta kontakt med produsent Siri Børs-Lind (siri.bl@gmail.com).

Foto: Stein Bjørn (under Scenetekstivalen 2018) og Nrk.no

Utvik Senior – under utvikling

2021

Infoadd

  ​​Egenproduksjon

  Målgruppe​​unge voksne

Medvirkendeadd

 • DramatikerNina Wester

 • RegissørNina Wester

 • DramaturgKristin Bjørn

 • Komponist/MusikerBenjamin Mørk

 • SkuespillerJonas Delerud

 • SkuespillerAlexander Rindestu

 • SkuespillerKristine Myhre Tunheim

 • ProdusentSiri Børs-Lind

 • ProsjektlederKristine Myhre Tunheim

 • IdéAlexander Rindestu

Støtte

Prosjektet er et samarbeid mellom Rimfrost produksjoner og Nordland Teater. Prosjektet er ellers støttet av Norsk Kulturråd, Spenn.no, Fond for lyd og bilde og Norsk Komponistfond. Forprosjektet ble støttet av Fritt Ord, Ferske Scener/Dramatikkens hus, Dramatikkens hus - skrivestøtte, Hålogaland Teater, Rådstua Teaterhus og RadArt.