Rimfrost Produksjoner

Å leve videre

by Nina Wester

I monologforestillinga Å LEVE VIDERE møter vi søstera som var på Utøya sammen med broren sin. Hun var 17 år, han var 23 år. Broren kom aldri hjem igjen. Hun lever videre, men opplevelsene fra terrorangrepet blir til traumer som preger alle deler av livet hennes.

Det kjennes ut som at jeg skal dø. Hver gang.
Hjertet hamrer, får ikke puste, må bare bort.
Bare fordi jeg ser en mann i politiuniform. 

Pust inn, pust ut.
Det er ikke farlig. Sånn ja.
Det går bra

Husker du at det var du som lærte meg å puste sånn her?

Samtidig er hun vitne til at det norske samfunnet blir mer polarisert, og at gjerningsmannens ekstreme holdninger får feste i stadig flere. Frustrasjonen i henne vokser og presser frem følelser hun ikke tidligere har klart å møte. Hun står foran et oppgjør.

Velkommen inn i det vanskelige rommet. Å LEVE VIDERE er laget av Rimfrost Produksjoner i samarbeid med Kloden teater. Forestillingen er skrevet og regissert av Nina Wester med utgangspunkt i samtaler med en familie fra Nord-Norge som mistet en av sine på Utøya. Monologen reflekterer erfaringer etter terroren, og opplevelser fra angrepet som skjedde på Utøya. Forestillingen er i hovedsak laget for et ungt publikum uten egne minner fra 22.juli 2011.

«Jeg går igjennom det som skjedde igjen og igjen for at hjernen min skal finne en måte den kan forstå. Hvorfor skjedde det? Hvordan er det mulig? Og hvorfor ble det så stille etterpå når vi lovet hverandre at vi aldri skulle slutte å rope?»

 

Å LEVE VIDERE  er en produksjon av Rimfrost i samarbeid med Kloden teater og hadde premiere under Showboxfestivalen 2023 i Oslo.

Triggere: Beskrivelse av terrorhendelse og skuddskader

Å leve videre

2023

Infoadd

  CollaborationKloden Teater

  Premiere 27.November 2023

  Target Group Youth

  Duration 70 min

Contributors add

 • Regissør og dramatikerNina Wester

 • SkuespillerChristina Sleipnes

 • Scenograf og kostymedesignerMari Lotherington

 • Komponist og lyddesignerAndreas Wangsbro

 • LysdesignerØystein Heitmann

 • Dramaturg og prosjektlederKristine Myhre Tunheim

 • DramaturgKristin Bjørn

 • TeknikerPeder Unger Weierholt

 • ProdusentNeste Trinn v/ Siri Hallingby Børs-Lind

 • KommunikasjonsansvarligStine Hemmingsen

 • SømHilde Skaffloth

 • SufflørAnnie Dahr Nygaard

 • Å leve som overlever - anmeldelse Dagsavisen

  «Å leve videre» er blitt en viktig brikke i den kunstneriske bearbeidelsen av 22. juli-terroren som en konkret hendelse. Men like viktig er det at stykket målbærer den udefinerbare sårbarheten, det som ikke vil eller kan gro, som en helt nødvendig påminnelse om at de som «lever videre» etter voldsomme hendelser ofte gjør det uten ytre tegn på hva de går igjennom.
  - Mode Steinkjer, Dagsavisen
  https://www.dagsavisen.no/kultur/2024/01/04/a-leve-som-overlever/?fbclid=IwAR22xAwRy_1arXJWE_n_P47I4zZqA4zLQSqapPAZktYNnVf3FTtiA_ntFdo&R=eliBkzVHMS&subscriberState=valid&action=loggedin

  starstarstarstarstar

 • Å skjønne hva 22. juli var - anmeldelse Nordlys

  «Sleipnes formidler tragedien minutt for minutt med en intens tilstedeværelse»
  - Anki Gerhardsen Nordlys
  https://www.nordlys.no/a-skjonne-hva-22-juli-var/r/5-34-1919372

  starstarstarstarstar

 • Aldri glemme - anmeldelse på Scenekunst.no

  Jeg er nok langt fra den eneste, særlig i min egen aldersgruppe, som relaterer til 22. juli på et personlig plan. Men Å leve videre er rettet mot en annen målgruppe, nemlig ungdom, og for dagens 16-åringer er hendelsene som fant sted 22. juli 2011 noe de knapt husker. Det er i seg selv et argument for å behandle angrepet også kunstnerisk, fordi vi aldri må tillate oss å glemme. Samtidig er dette eksempler på historier jeg mener det hviler et særlig ansvar over å fortelle.
  Tomine Sandal, Scenekunst.no https://scenekunst.no/artikler/aldri-glemme

 • Å leve videre - anmeldelse av Ungestemmer.no

  Etter opptredenen, kan jeg si at det føltes ut som jeg kjente hovedpersonen personlig, i hvert fall hennes historie, på grunn av det levende skuespillet. (...) Kort sagt, var skuespillet ekte og rørende, med imponerende innslag.
  Mari (15 år) gjennom Ungestemmer.no, https://www.ungestemmer.no/2023/12/a-leve-videre/?fbclid=IwAR3nUWuDIoAkXmx0IKXigzid_gCnDqQsZeZnRghPFlD01SxkJQLVoWp2BC8

 • Support

  Å leve videre er laget i samarbeid med Kloden Teater, og er støttet av Norsk Kulturråd - Fri scenekunst prosjekt, Statens Kunstnerstipend, SPENN, Fond for lyd og bilde, Tromsø Kommune, Dramatikkens Hus, Fritt Ord, ArtLab, Fond for frilansere, Rådstua Teaterhus, Raske Penger - Davvi