Rimfrost Produksjoner

Utvik Senior på turné med Nordland Teater og Hålogaland Teater

Forestillingen Utvik Senior tar for seg historien rundt forliset av Utvik Senior i 1978. Fortellerne er tre skuespillere og et mannskor. Sammen skaper de en opplevelse i skjæringspunktet mellom true crime, dokumentar og tragedie. En dokumentarisk fiksjon om en historie som ikke bør bli glemt.

Billetter og info om forestillingene finner du hos Nordland Teater og Hålogaland Teater.

 

Rimfrost Produksjoner har jobbet med forestillingen i mange år før den ble en realitet.

– Vi begynte å jobbe med denne forestillingen i 2014 etter at min far tipset meg om boka Forlis av Alf R. Jacobsen tilbake i 2010 eller 2011, sier Alexander Rindestu i Rimfrost Produksjoner.

– Vi ville stille spørsmålstegn ved om de demokratiske systemene vi har i Norge er så demokratiske som vi tror. Det er et faktum at noen ting sviktet i Utvik Senior-saken. Noen holdt tilbake informasjon, og hvorfor gjorde de det? sier regissør og dramatiker Nina Wester.

– Dessverre har forestillingen gått fra å være «bare» aktuell til å bli brennheit det siste året. Med tanke på hva som skjer i Europa og langs vår egen kyst nå. Putins hensynsløse inntog i Ukraina, sprengning av gasskabler i Nordsjøen og en mulig spion her i Tromsø, sier Kristine Myhre Tunheim i Rimfrost Produksjoner.

 

Lokale kor

Langs hele turnéruta engasjeres lokale kor som en del av forestillingen.

– Vi gleder oss til å bli kjent med korister i hele Nord-Norge og fortelle denne historien sammen med dem, sier Kristine Myhre Tunheim i Rimfrost Produksjoner.

 

Vant Årets Hedda

Under utdelingen av Heddaprisen 2022 vant Utvik Senior Årets Hedda. I juryens begrunnelse står det blant annet:

«Dette har blitt en uhyre godt bearbeidet beretning om en nordnorsk og nasjonal verkebyll fra den kalde krigen, kombinert med et hjerteskjærende og nært møte med de enorme menneskelige omkostningene.»

– Det bli nominert i to Heddapris-kategorier for deretter å vinne Årets Hedda var helt surrealistisk, men en bekreftelse på hvor viktig det er at denne historia ikke må glemmes, og at vi ikke må la berøringsangst føre til taushet. Nå ser vi frem til å spille denne forestillinga i hele Nord-Norge, sier Kristine Myhre Tunheim i Rimfrost produksjoner. 

 

Om forestillingen

På kvelden 17. februar 1978 går fiskefartøyet Utvik Senior ned med 9 mann. Ingen så noe. Hva skjedde? Hvor skal vi begynne? Vi kan begynne med funnstedet som ingen ble enige om. Eller med vrakdelene som fiskerne aldri hadde sett maken til. Skal vi begynne søstera som mista broren sin, eller faren som mistet en sønn? Med engasjementet som varte i 26 år, eller med sorgen som varte evig? Vi kan begynne med kald krig, ubåter eller ulovlig skipstrafikk? Eller, vi kan begynne nå. Her og nå, og spørre oss selv hvorfor det ble som det ble og hvordan vi kan unngå at det samme skjer igjen.

Rimfrost produksjoner dykker ned i historien om Utvik Senior sammen med regissør og dramatiker Nina Wester. Med utgangspunkt i boka Forlis av Alf R. Jacobsen, intervjuer av pårørende og ressurspersoner tilknyttet forliset går forestillingen systematisk gjennom saken Utvik Senior.

Forestillingen er en co-produksjon mellom Rimfrost produksjoner og Hålogaland Teater, og lages i samarbeid med Nordland Teater, Vokal Nord, Festspillene i Nord-Norge og lokale mannskor.

 

Turnérute vinteren 2023

Sted Dato Klokkeslett
Lovund 23. jan. Kl. 11:00
Bodø 29. jan. Kl. 19:00
Oppeid, Hamarøy 31. jan. Kl. 19:00
Narvik 01. feb. Kl. 19:00
Sortland 05. feb. Kl. 19:00
Mo i Rana – Vinterlysfestivalen 11. feb. Kl. 20:30
Mo i Rana – Vinterlysfestivalen 12. feb. Kl. 20:30
Mo i Rana – Vinterlysfestivalen 13. feb. Kl. 20:30
Skaland 28. feb. Kl.19:00
Finnsnes 1. mar. Kl. 19:00
Vadsø 3. mar. Kl. 19:00
Båtsfjord 4. mar. Kl. 18:00
Kirkenes 5. mar. Kl. 18:00
Vardø 7. mar. Kl. 19:00
Lakselv 8. mar. Kl. 19:00
Honningsvåg 9. mar. Kl. 19:00
Hammerfest 10. mar. Kl. 19:00
Alta 11. mar. Kl. 18:00
Storslett 12. mar. Kl. 18:00
Sørreisa 14. mar. Kl. 19:00
Sjøvegan 15. mar. Kl. 19:00
Heggelia 16. mar. Kl. 19:00
Harstad 18. mar. Kl. 18:00

 

Pressebilder (fotograf Marius Fiskum): Pressekontakt | HT – Hålogaland Teater (halogalandteater.no)

Kontakt Nordland Teater (Nordland): Tina Ditlefsen, tina@nordlandteater.no tlf 456 99 525

Kontakt Hålogaland Teater (Troms og Finnmark): Hanna Hjelmeland, hanna@ht.tr.no, tlf 416 70 431

 

Bilde av Utvik Senior på turné med Nordland Teater og Hålogaland Teater
Bilde av Utvik Senior på turné med Nordland Teater og Hålogaland Teater
Bilde av Utvik Senior på turné med Nordland Teater og Hålogaland Teater
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right